FN Olomouc vrací po třech měsících pacientům možnost volby obědového menu

23. 2. 2022

Pstruh pečený sypaný mandlemi, sekaná s dýní, špaldové palačinky s tvarohem a ovocem, kuřecí stehno na zázvoru nebo paprikové lodičky plněné luštěninami. I z těchto jídel si budou moci od 1. března vybírat oběd ve Fakultní nemocnici Olomouc hospitalizovaní pacienti v nedietním režimu. K možnosti volby ze tří menu pro všechny pacienty na lůžkových odděleních i dospělé doprovázející dětské pacienty na Dětské klinice se největší zdravotnické zařízení na střední Moravě vrací znovu po třech měsících. Dočasné omezení nabídky způsobila hygienicko-epidemiologická opatření spjatá s pandemií onemocnění COVID-19.

Pacienti se mohou do webové aplikace na adrese strava.fnol.cz přihlásit na vlastních zařízeních (notebook, tablet, chytrý telefon) nebo na prezentačním místě, jimiž budou postupně některá oddělení vybavena. Aplikace je dostupná nepřetržitě, změnit výběr je však z provozních důvodů možné vždy jen den dopředu v určených hodinách. Mimo volby oběda mohou aplikaci využít k prohlížení objednané stravy všichni pacienti, tedy i ti, kterým jejich dietní opatření změnu pokrmu neumožňuje.

Výběr ze tří alternativ nabízí vždy jedno vegetariánské jídlo bez masa a dvě jídla vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. „Jedno racionální menu respektuje striktněji zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných potravin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ popisuje vedoucí Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc Mgr. Marie Kohutová, DiS.

Fakultní nemocnice Olomouc se v roce 2019 jako první zdravotnické zařízení v České republice pustila do realizace projektu Nemocniční strava, který vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimákové a think-tanku Globopol. Cílem projektu je nabídnout pacientům v nedietním režimu pestřejší, kvalitnější a také zdravější pokrmy, navíc s možností výběru a větším zastoupením regionálních produktů.

Pokud se chcete podívat, co bude ve FN Olomouc příští týden oběd, jídelní lístek i s fotkami je ZDE