Program Hubneme společně odstartoval workshop o výživě

25. 10. 2022

Zdravý jídelníček, četnost jídel, jejich složení a příprava s cílem na dlouhodobou udržitelnost. To byla hlavní témata prvního z pěti workshopů z programu Hubneme společně, který v rámci projektu Ambulance aktivního zdraví připravila Fakultní nemocnice Olomouc. Do konferenčních prostor II. interní kliniky si ve středu 19. října přišly poslechnout atraktivní informace o zdravé výživě, ale také ochutnat ukázky nutričně vyváženého občerstvení dvě desítky zájemců. Workshop připravilo Oddělení léčebné výživy FN Olomouc pod vedením Mgr. Marie Kohutové.

  • První workshop z cyklu Hubneme společně se uskutečnil v konferenčních prostorách II. interní kliniky.

 

„Účastníci workshopu měli možnost nechat si zdarma změřit složení těla na přístroji InBody. Výsledky měření mohli na místě konzultovat s nutričním terapeutem. Zájemcům jsme také pomohli nastavit energii a živiny v aplikaci www.kaloricketabulky.cz případně zkontrolovali správnost aktuálního nastavení nebo vysvětlili a názorně ukázali správné zapisovaní zkonzumovaných potravin a pokrmů do aplikace,“ vrátila se k průběhu workshopu Marie Kohutová a ocenila, že s měřením přišli pomoci studenti z oboru Nutriční asistent ze Střední zdravotnické školy v Olomouci.

Workshop neměl podle vedoucí Oddělení léčebné výživy účastníky odradit nezáživným teoretickým rozumováním o zásadách zdravého stravování, naopak měl přinést praktické, v každodenním životě využitelné informace. „Proto jsme nachystali také ukázku čtení etiket na obalech potravin, například sýrů, jogurtů nebo cereálií. Nutriční terapeuti ve spolupráci s provozem stravování naplánovali a připravili i ukázku zdravého občerstvení. Účastníci ochutnali celozrnný sendvič s avokádovou pomazánkou s lososem a vícezrnnou bagetku s mrkvovo-celerovou pomazánkou se strouhaným sýrem. Vytištěné recepty i s propočtem nutričních hodnot si mohli odnést domů. Nechybělo čerstvé ovoce, voda, káva a čekankové slazení,“ popisovala Marie Kohutová s tím, že k nahlédnutí byly také knihy, z nichž se dá čerpat inspirace pro zdravé vaření. (RECEPTY KE STAŽENÍ ZDE)

Nezůstalo ale jen u samotného workshopu. Na úterý 1. listopadu je totiž pro účastníky naplánovaný společný komentovaný nákup s nutričním terapeutem. „Všichni zájemci si tak mohou ověřit, zda již umí nakupovat zdravější potraviny a co se vyplatí na etiketách hlídat, aby hubnutí bylo efektivnější a především trvalé,“ dodala Marie Kohutová.

Program Hubneme společně pokračuje v úterý 8. 11. 2022 pohybovým workshopem s MUDr. Katarínou Moravcovou z Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN Olomouc. Další části programu jsou pak naplánované až do února 2023. „Kapacita všech workshopů je již sice naplněna, ale v případě zájmu můžeme přidat další termíny,“ přislíbila vedoucí Odboru marketingu FN Olomouc Ing. Veronika Jeřábková. Zájemci mohou využít e-mail veronika.jerabkova@fnol.cz.

Podrobnosti o programu Hubneme společně si přečtěte ZDE.

Výsledky měření účastníků workshopu na InBody:

  • Měření na tělesném analyzátoru InBody S10 se zúčastnilo celkem 9 žen a 3 muži.
  • Průměrný věk všech účastníků byl 42 let, nejmladší účastník měl 13 let.
  • Body Mass Index měřené skupiny byl průměrně 31,47 (23,4–48,5).
  • Nejvyšší hmotnost u mužů byla 141,3 kg, u žen pak 128 kg.
  • Hodnotu tělesného tuku překročili všichni měření zájemci a průměrná hodnota činila 38,61%.
  • U žen byla hodnota tělesného tuku překročena v průměru o 6,9% (norma u žen je do 30% tuků) a u mužů o 20,2% (norma u mužů je do 20% tuků).