Světový den diabetu: Dodržujte dietní opatření a hýbejte se!

14. 11. 2023

Autorka: Mgr. Jana Křivánková, nutriční terapeutka Oddělení léčebné výživy FN Olomouc

Dnes si připomínáme Světový den diabetu – závažného chronického onemocnění, kterým ve světě trpí více než 170 milionů lidí. V České republice cukrovkou trpí zhruba milion lidí (!) a každý rok jich 20 tisíc přibývá. Světový den diabetu ale neslouží jen k připomenutí data narození kanadského lékaře Fredericka Bantinga, který společně s kolegy Charlesem Bestem a Johnem Macleodem objevili léčebné účinky inzulinu a získali za tento objev Nobelovu cenu za fyziologii nebo lékařství. Hlavním cílem tohoto svátku je prevence. Je možné cukrovce předcházet? A jaká je její léčba? Odpovědi najdete v našem článku nebo v jednom z dílů pořadu Ambulance aktivního zdraví!

  • Obrázek 1: 14. listopadu si připomínáme Světový den diabetu.

 

Důležitou součástí a jednou z hlavních možností, jak ovlivnit nástup nebo kompenzaci diabetu mellitu 2. typu (DM2) je dodržování dietních opatření společně s dostatkem pohybu. Jelikož počet diabetiků II. typu narůstá obrovskou rychlostí, je velice důležité informovat společnost o možnostech preventivního chování. Komplikace diabetu v podobě kardiovaskulárních a metabolických komplikací zasahují do kvality života nemocných a zvyšují jejich úmrtnost. V České republice se počet diabetiků již pohybuje kolem jednoho milionu a odhaduje se, že v roce 2030 bude tímto onemocněním trpět asi 1,3 milionu obyvatel. Dle světové zdravotnické organizace lze až v 50 % případů DM2 předejít zdravým životním stylem. Za nejrizikovější faktor vzniku DM2 je považována nadváha a obezita společně s nízkou fyzickou aktivitou.

Vláknina je v léčbě i prevenci důležitý pomocník

U obézních jedinců je důraz kladen především na redukční režim. I malý pokles tělesné hmotnosti (5−10 %) snižuje inzulinovou rezistenci, zlepšuje funkci beta-buněk pankreatu produkujících inzulín a snižuje koncentraci krevních tuků i krevní tlak.

Co se týká stravovacího režimu, u DM2 ve většině případů stačí, jsou-li sacharidy rozděleny do tří denních jídel. Platí také, že pokud nejsou jedinci fyzicky aktivní, nejsou nutné dopolední ani odpolední svačiny. Samozřejmě je důležité volit složené sacharidy s vyšším obsahem vlákniny a nižším glykemickým indexem, jako je celozrnné / žitné pečivo, brambory, ovesné vločky nebo luštěniny.

  • Obrázek 2: Vláknina je vydatně obsažena v celozrnném či žitném pečivu.

 

Význam vlákniny v léčbě a prevenci diabetu je značný. Doporučená denní dávka vlákniny činí 20−40 g na den. Dle doporučení České diabetologické společnosti to představuje asi 600 g zeleniny a ovoce denně, včetně zeleniny tepelně upravené. Doporučení zahrnuje příjem luštěnin pětkrát týdně. Skutečný příjem vlákniny v běžné české stravě je zatím asi poloviční. Konzumace vlákniny je účinnější z potravin přirozeně bohatých na vlákninu na rozdíl od používání doplňků stravy. Patří k nim zelenina, ovoce, celozrnné a žitné pečivo, ovesné vločky, knäckebroty, neloupaná rýže a celozrnné těstoviny. Rozpustná část vlákniny zpomaluje vyprazdňování žaludku, trávení a vstřebávání potravin, a snižuje tak vzestup glykémie po jídle a může také příznivě ovlivnit koncentraci krevních tuků.

Tučné maso a mléčné výrobky raději vynechejte

K prevenci diabetu se řadí vynechání sekundárně zpracovaných masných výrobků, červeného masa, smažených jídel, alkoholu a potravin s obsahem nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin (částečně ztužený tuk). Doporučení zahrnuje snížení spotřeby živočišných potravin s vysokým obsahem tuků, jako jsou tučná masa, uzeniny nebo tučné mléčné výrobky. Pro zajištění optimálního příjmu omega 3 a omega 6 mastných kyselin se doporučuje konzumace dvou až tří ryb za týden v celkovém množství cca 400 g.

Výrobky označené ,,dia“ ve většině případů obsahují zvýšené množství tuků a energie a jejich užívání se nedoporučuje. V poslední době je také spekulativní užívání umělých sladidel. WHO začátkem roku 2023 vydala varování před nadměrným používáním umělých sladidel. Varování poukazuje, že užití umělých sladidel nevede ke snížení tělesné hmotnosti a může se podílet na rozvoji DM2. Jednoznačný je také jejich negativní dopad na střevní mikrobiom.

  • Obrázek 3: Čím nahradit tučná masa? Skvělou a zdravou alternativou jsou ryby.

 

Minimum pro diabetiky je 150 minut pohybu týdně

Pro všechny pacienty léčené s diabetem doporučuje Česká diabetologická společnost pravidelnou fyzickou aktivitu minimálně 150 minut za týden v podobě aerobní aktivity rozložené do nejméně tří dnů v průběhu týdne (chůze, jízda na kole, plavání). Dále by mělo být zařazeno odporové cvičení 2−3x/týden s alespoň jednodenním rozestupem a protahovací cvičení 2−3x/týden (jóga). Doporučení zahrnuje snížení stráveného času v sedě a přerušovat ho alespoň každých 30 minut.

Je zřejmé, že prevence nadváhy a obezity, a s tím souvisejícího diabetu mellitu 2. typu je důležitá a mnohem levnější než samotná léčba již vzniklého onemocnění. Je nutné neustále zmiňovat možnosti preventivního chování a snažit se tak o pokles nárůstu tohoto onemocnění.

  • Obrázek 4: Pohyb je prevencí i léčbou.

Cukrovka a její léčba byly také tématem Ambulance aktivního zdraví. Podívejte se na rozhovor, který vedl ředitel FN Olomouc Roman Havlík s odborníky z III. Interní kliniky MUDr. Romanem Dohnalem a prof. MUDr. Davidem Karáskem.