Světový den obezity ve FN Olomouc: O měření byl obrovský zájem

4. 3. 2024

Oddělení léčebné výživy děkuje všem zájemcům za odvahu a za to, že si přišli v rámci prevence obezity nechat změřit množství svalové hmoty a tukové tkáně na přístroji Tanita. Bylo Vás necelých 300! Optimální obsah tukové tkáně se dle pohlaví liší – u mužů by neměly tuky v těle překročit 20 % u žen pak 30 %. Hromadění tuku zejména v oblasti břicha je z hlediska možných zdravotních komplikací daleko rizikovější než tuk nahromaděný v oblasti hýždí a stehen.

Proto si připomeňme několik důležitých zásad ve stravování, díky kterým si můžeme své proporce a zdraví snadněji uhlídat:

  1. Jezte pravidelně a pestrou stravu.
  2. Denně konzumujte alespoň 400 g zeleniny a ovoce, nejlépe v čerstvé formě a zařaďte i malou hrstku nesolených ořechů.
  3. Nezapomeňte 2x týdně na luštěniny.
  4. Z obilovin preferujte celozrnné varianty.
  5. Jezte ryby minimálně 2x týdně.
  6. Denně zařaďte do jídelníčku zakysaný mléčný výrobek v přírodní variantě.
  7. Omezte příjem jednoduchých cukrů v podobě sladkostí, cukrovinek, slazených výrobků a slazených nápojů.
  8. Šetřete při vaření solí a zbytečně nedosolujte již hotové pokrmy.
  9. Hlídejte si příjem tuků – skryté tuky najdete v mase, uzeninách, v sýrech, mléčných výrobcích, ale i v jemném a trvanlivém pečivu, sušenkách, chipsech, tyčinkách apod. Preferujte spíše kvalitní rostlinné oleje, avokádo, ořechy, semínka.
  10. Nezapomínejte na průběžný pitný režim během dne, preferujte vodu a neslazené nápoje. Omezte alkohol.

Za Oddělení léčebné výživy
Mgr. Marie Kohutová, DiS.