Svíčková, kuba, nebo candát? Zaměstnanci FN Olomouc si mohli vybírat vánoční menu

20. 12. 2023

Už se to peče, smaží, vaří… Vánoční menu pro zaměstnance FN Olomouc od brzkého rána připravuje tým kuchařů Provozu stravování. A mají se co otáčet. Dnes budou vydávat celkem 2737 porcí svátečního oběda. Strávníci přitom mohli vybírat ze tří možností:

  • Svíčková s brusinkami (z pravé svíčkové), houskový knedlík
  • Houbový kuba, salát zelný
  • Filet z candáta na másle, baby brambory, ledový salát

Nejčastěji padla volba na svíčkovou, na které si dnes pochutná 1529 lidí, candáta si vybralo 747 strávníků a tradičního vánočního kubu zvolilo 173 zaměstnanců. Kuchaři přitom vedle tří hlavních položek menu chystali i dietní varianty.

  • Obrázek 1: Na vánočním menu si mohou zaměstnanci FN Olomouc pochutnávat od roku 2017.

 

Na přípravu vánočního menu bylo podle vedoucí Provozu stravování Bc. Ivany Benešové, DiS. zapotřebí 300 kilogramů pravé svíčkové, 330 kilogramů candáta, 250 kilogramů brambor, metrák cibule, 80 kilo jater na játrové knedlíčky do polévky, 400 kusů knedlíku, 80 kilo brusinek, 200 kilo zeleniny na svíčkovou... „Využili jsme výhradně české suroviny. Pravá svíčková bude navíc od lokálního dodavatele. Chceme přece české Vánoce,“ doplňuje s úsměvem. Zaměstnanci největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě mohou využívat nabídku speciálního svátečního menu již od roku 2017. „Je to pro nás každý rok pořádný zápřah, ale my to zvládneme,“ říká odhodlaně kuchař Zdeněk Večeřa.

Vánoční menu v jídelně v hodnotě, jež převyšuje cenu standardních zaměstnaneckých pokrmů, bude pro všechny pracovníky, kteří si je objednají, zdarma (hrazeno z fondu FKSP). Stejně tak za oběd nebudou platit všichni ti, na něž připadne služba na Štědrý den 24. prosince. Ať vám tedy chutná a krásně prožité Vánoce!

S přáním krásných a poklidných Vánoc a všeho dobrého v roce 2024

Vedení Fakultní nemocnice Olomouc