Týden rizik malnutrice: Věnujte pozornost výživě!

8. 11. 2023

Malnutrice? To neznám, co to je? Taková bude zřejmě reakce velké části laických čtenářů… A my odpovídáme: Je to špatný stav výživy, nazývaný také podvýživa, který je důsledkem nemoci a / nebo nevhodné stravy. Tato definice už jistě bude velké části čtenářstva povědomá. A proč o tom vůbec mluvíme?

Jsme totiž uprostřed Týdne rizik malnutrice – osvětové akce, jejímž cílem je upozornit na to, že malnutrice je vážným problémem, který negativně ovlivňuje přežívání pacientů a významně zvyšuje náklady na zdravotní péči, a že tento problém lze efektivně řešit. Odborníci dokonce tvrdí, že malnutrice je skrytý zabiják, který vede ke ztrátě soběstačnosti. Nejvíce postihuje seniory, ale nevyhýbá se ani onkologicky nemocným, pacientům po chirurgickém zákroku a dalším hospitalizovaným pacientům.

Jak těmto lidem pomoci? Podrobnosti, praktické rady, návody, postupy, videa – to vše zájemci nově najdou na webových stránkách www.RizikaMalnutrice.cz. Na stejném místě pak vznikla také sekce pro zdravotnické odborníky, která nabízí informace o příčinách a důsledcích malnutrice, postupy při diagnostice včetně komplexního léčebného přístupu u různých stavů s využitím všech možností nutriční intervence.