Veganská strava může být prevencí civilizačních onemocnění, ale není vhodná pro všechny

1. 11. 2023

Autor: Michaela Mlčúchová, nutriční asistentka FN Olomouc
Spoluautor: Mgr. Martina Hrudníková, nutriční terapeutka FN Olomouc

V současné době v obchodech nalezneme čím dál více různých rostlinných náhražek živočišných produktů. Souvisí to zejména s rostoucím počtem lidí, kteří přechází na veganské stravování. Dokonce i restaurace se tomuto výživovému směru přizpůsobují a začínají do svému jídelníčku zařazovat čím dál více čistě rostlinných pokrmů. Připomínáme si to v souvislosti se Světovým dnem veganství, který připadá na 1. listopadu.

Veganství je druhem vegetariánství, kdy se ze stravy vylučuje nejen maso a masné výrobky, ryby, ale také ostatní živočišné produkty, jako jsou mléko a mléčné výrobky, med a vejce. Při vyloučení některých potravin ze stravy může docházet k deficitu některých látek nezbytných pro organismus, proto v tomhle případě je důležité se o stravu zajímat a hlídat si tak příjem všech důležitých látek ze stravy, případně zvolit správnou suplementaci.

Nedostatek některých důležitých látek se může projevit určitými nežádoucími účinky. Jedná se zejména o vitamín B12, který je obsažen výhradně v živočišných potravinách, proto představuje pro vegany zásadní riziko. Zásoba tohoto vitamínu vydrží v těle až několik let, avšak dlouhodobý nedostatečný příjem může zvýšit riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby či mrtvice. Jeho nedostatek se projevuje únavou, nespavostí, megaloblastickou anémií a nervovými poruchami. V rostlinné stravě ho můžeme najít v mořských řasách, ale organismus ho z tohoto zdroje dokáže využít jen velmi málo, proto je pro vegany nezbytná suplementace tohoto vitamínu.

Kromě vitamínu B12 by si lidé konzumující čistě rostlinnou stravu měli dávat pozor na dostatečný příjem železa. Železo rozdělujeme na dvě kategorie - hemové a nehemové. Vegani z rostlinné stravy přijímají pouze nehemové železo, které není tak dobře stravitelné jako hemové, jehož zdrojem je výhradně červené maso a játra. Je vhodné tedy navýšit konzumaci rostlinných zdrojů železa, jako je listová zelenina, luštěniny a brambory, aby se zajistil jeho dostatek.

Další látkou, na kterou si vegani musí dávat pozor, je vápník. Ten najdeme převážně v mléku a mléčných výrobkách, proto lidé konzumující čistě rostlinnou stravu mohou mít zvýšené riziko vzniku osteoporózy. Kromě toho vápník ke správné využitelnost potřebuje k sobě vitamín D, jehož zdroji jsou ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Z důvodu možného deficitu těchto látek je veganská strava nevhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Všechny tyto skupiny mají zvýšené nároky a potřeby na výživu, což rostlinným stravováním nelze zcela bezpečně zajistit. Deficit některých esenciálních aminokyselin, omega-3 mastných kyselin, vitamínu B12, vápníku a železa může mít negativní dopad na zdraví matky i dítěte.

Pozor by si také měly dávat osoby se závažným onemocněním, například onkologičtí pacienti, pacienti po vážných úrazech nebo větších operacích, kdy významně rostou nároky na celkové množství bílkovin, železa, zinku a dalších rizikových nutrientů. Poskládat veganskou stravu šetřícího charakteru výhradně ze stravy tak, aby byla skutečně plnohodnotná obsahem energie i živin je velmi obtížné, v nemocniční praxi prakticky nemožné.

Avšak běžný zdravý člověk z toho nemusí mít obavy. Z rostlinné stravy lze zajistit dostatečný příjem všech živin, ale musí být kladen velký důraz na pestrost stravy. Základem jsou obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy a semena. Vhodná je také kombinace obilovin a luštěnin z důvodu zajištění příjmu všech esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vytvořit samo, proto je nezbytný jejich příjem ze stravy.

Obecně ale můžeme říci, že čistě rostlinná strava nám poskytuje celou řadu látek potřebných pro správné fungování organismu. Mezi ty nejvýznamnější patří především vitamíny a antioxidanty, zejména vitamín C a E. Ze skupiny vitamínů B je rostlinná strava bohatá na kyselinu listovou. Z minerálních látek je zajištěn dostatečný příjem zejména hořčíku a draslíku. Skvělým benefitem je také vysoký obsah vlákniny, která je klíčová pro správnou funkci trávicího traktu. Podstatnou výhodou rostlinné stravy je také nízký příjem nasycených tuků a cholesterolu.

Veganská strava je díky svému složení vhodnou prevencí a léčbou některých civilizačních onemocnění jako je diabetes 2. typu, obezita a kardiovaskulární onemocnění. Existují různé studie, které potvrzují příznivý vliv rostlinného stravování na krevní tlak a hladinu cholesterolu, což souvisí zejména s nízkým příjmem nasycených mastných kyselin.

Oslavte světový den veganství tím, že vyloučíte z jídelníčku hlavně maso a vyzkoušíte třeba nějaký nový čistě rostlinný recept. Uvidíte, že i rostlinná strava je chutná. A tím, že občas zařadíte takový pokrm do svého jídelníčku, uděláte také něco pro své zdraví.