Zaměstnancům FN Olomouc uvaří další šéfkuchař – Jaroslav Klár

7. 11. 2023

Akce Na podzim vaří šéfové, díky níž mohou zaměstnanci FN Olomouc ochutnat menu připravené podle receptur renomovaných kuchařů z Olomouce, vyvrcholí v úterý 14. listopadu. Po Romanu Paulusovi a Přemkovi Forejtovi bude posledním hostem Provozu stravování Jaroslav Klár, který za svou 26-letou kariéru otevřel několik vyhlášených restaurací včetně Lobster Family restaurant nebo Penzion U Hradu Šternberk a nyní rozdává gastrozážitky návštěvníkům olomouckého podniku Bistro Nro 66 v Šemberově ulici.

  • Obrázek 1: Jaroslav Klár šéfuje kuchyni podniku Bistro Nro 66 v Šemberově ulici.

 

Milovník francouzské, japonské nebo italské kuchyně, který rád svou lásku k řemeslu předává mladším generacím kuchařů, pro zaměstnance fakultní nemocnice připraví stejně jako jeho předchozí kolegové dva pokrmy – variantu s masem a bezmasou. Konkrétně to bude hovězí po burgundsku s bramborovou kaší a krémové dýňové risotto s karamelizovanými ořechy, zázvorem, pomerančem a parmezánem. „Usměvavý kuchtík z dědiny“, jak sám sebe Jaroslav Klár označuje, bude jídlo také osobně vydávat. Do výdeje výjimečného menu se opět zapojí i ředitel FN Olomouc Roman Havlík, který návštěvy předních gastronomů v nemocnici inicioval a osobně dojednal. „Osobní účast a autorský vklad těchto mistrů svého oboru vnímám jako určité poděkování kolektivu našeho Provozu stravování. Víme, že svou práci dělají skvěle a fakt, že se k nim přidávají dobrovolně a rádi vyhlášení šéfkuchaři, je toho dalším důkazem. Zároveň i pro renomované šéfkuchaře může být vaření v kuchyni pro stovky strávníků ve specifickém zdravotnickém prostředí zajímavou zkušeností,“ říká Roman Havlík.

O pokračování kulinářských návštěv ve FN Olomouc v příštím roce ještě není rozhodnuto. „To je otevřené. Samozřejmě pokud některý další zkušený kuchař z našeho regionu troufne na tuto výzvu, může se na mě obrátit,“ doplňuje vedoucí provozu stravování Ivana Benešová. Zaměstnanci ale rozhodně nepřijdou o tradiční vánoční menu. „Tak jako v předchozích letech chceme přispět ke sváteční atmosféře, takže připravíme něco speciálního,“ naznačuje.