Zaměstnancům FN Olomouc uvaří další šéfkuchař – Přemek Forejt

20. 10. 2023

Na další gastronomický zážitek s puncem soutěže MasterChef Česko se v rámci akce Na podzim vaří šéfové mohou těšit ve středu 25. října 2023 zaměstnanci FN Olomouc, kteří tento den budou obědvat společně s týmem Provozu stravování - tedy v zaměstnanecké jídelně či na odděleních v rámci rozvozu stravy. Dvě ze čtyř nabízených menu totiž dle vlastního receptu připraví a na vaření i servírování se bude osobně podílet renomovaný olomoucký šéfkuchař Přemek Forejt.

 

Pro pracovníky naší nemocnice si připraví dvě varianty jednoho pokrmu, a to tradičního „kuřete na paprice“. Bude se podávat buď s glazovaným kuřecím prsem nebo s vegge kuličkami, v obou případech a bramborami. Porotce populární soutěže MasterChef a šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée, který sbíral zkušenosti v zahraničních restaurací u michelinských kuchařů, bude jídlo také osobně vydávat. Přejeme všem dobrou chuť!

Obědové menu s Přemkem Forejtem je pro kolektiv nemocniční kuchyně druhou příležitosti k setkání a spolupráci s předními českými šéfkuchaři a gastronomy. Posledním hostem stravovacího provozu bude v listopadu Jaroslav Klár, někdejší šéfkuchař restaurací Lobster, Atmosphere, Moravský Grunt nebo Podkova, který nyní rozdává gastrozážitky návštěvníkům podniku Bistro Nro 66. „Osobní účast a autorský vklad těchto mistrů svého oboru vnímám jako určité poděkování kolektivu našeho Provozu stravování. Víme, že svou práci dělají skvěle a fakt, že se k nim přidávají dobrovolně a rádi vyhlášení šéfkuchaři, je toho dalším důkazem. Zároveň i pro renomované šéfkuchaře může být vaření v kuchyni pro stovky strávníků ve specifickém zdravotnickém prostředí zajímavou zkušeností,“ říká ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., který návštěvy předních gastronomů v nemocnici inicioval a osobně dojednal.

Receptura na glazované kuřecí prso 150g na paprice. Omáčka / soté neboli paprikové velouté se skládá z následujících ingrediencí:

  • šťáva limetková
  • omáčka Kimchi no Moto
  • med
  • rybí omáčka
  • sezam černý
  • cibulka smažená
  • ředkvička - výhonek
  • olej
  • slanina anglická
  • cibule loupaná
  • paprika uzená mletá
  • cukr krystal
  • kmín římský
  • paprika čerstvá
  • vývar slepičí
  • šlehačka rama cremefine profi
  • ocet
  • papriky pečené bez slupky
  • česnek vakuovaný
  • protlak rajský sterilovaný