Zaměstnancům FN Olomouc uvaří další šéfkuchař – Přemek Forejt
20. 10. 2023Na další gastronomický zážitek s puncem soutěže MasterChef Česko se v rámci akce Na podzim vaří šéfové mohou těšit ve středu 25. října 2023 zaměstnanci FN Olomouc, kteří tento den budou obědvat společně s týmem Provozu stravování - tedy v zaměstnanecké jídelně či na odděleních v rámci rozvozu stravy. Dvě ze čtyř nabízených menu totiž dle vlastního receptu připraví a na vaření i servírování se bude osobně podílet renomovaný olomoucký šéfkuchař Přemek Forejt.
Pro pracovníky naší nemocnice si připraví dvě varianty jednoho pokrmu, a to tradičního „kuřete na paprice“. Bude se podávat buď s glazovaným kuřecím prsem nebo s vegge kuličkami, v obou případech a bramborami. Porotce populární soutěže MasterChef a šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée, který sbíral zkušenosti v zahraničních restaurací u michelinských kuchařů, bude jídlo také osobně vydávat. Přejeme všem dobrou chuť!
Obědové menu s Přemkem Forejtem je pro kolektiv nemocniční kuchyně druhou příležitosti k setkání a spolupráci s předními českými šéfkuchaři a gastronomy. Posledním hostem stravovacího provozu bude v listopadu Jaroslav Klár, někdejší šéfkuchař restaurací Lobster, Atmosphere, Moravský Grunt nebo Podkova, který nyní rozdává gastrozážitky návštěvníkům podniku Bistro Nro 66. „Osobní účast a autorský vklad těchto mistrů svého oboru vnímám jako určité poděkování kolektivu našeho Provozu stravování. Víme, že svou práci dělají skvěle a fakt, že se k nim přidávají dobrovolně a rádi vyhlášení šéfkuchaři, je toho dalším důkazem. Zároveň i pro renomované šéfkuchaře může být vaření v kuchyni pro stovky strávníků ve specifickém zdravotnickém prostředí zajímavou zkušeností,“ říká ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., který návštěvy předních gastronomů v nemocnici inicioval a osobně dojednal.
Receptura na glazované kuřecí prso 150g na paprice. Omáčka / soté neboli paprikové velouté se skládá z následujících ingrediencí:
- šťáva limetková
- omáčka Kimchi no Moto
- med
- rybí omáčka
- sezam černý
- cibulka smažená
- ředkvička - výhonek
- olej
- slanina anglická
- cibule loupaná
- paprika uzená mletá
- cukr krystal
- kmín římský
- paprika čerstvá
- vývar slepičí
- šlehačka rama cremefine profi
- ocet
- papriky pečené bez slupky
- česnek vakuovaný
- protlak rajský sterilovaný