FN Olomouc vrací po půl roce pacientům možnost volby obědového menu
31. 5. 2021Vepřová panenka s bramborami pečenými ve slupce, kuřecí ražniči sypané sýrem s rýží, bulgur s jablky na karamelu sypaný strouhaným tvarohem nebo pohankové karbenátky s bramborovou kaší. I z těchto jídel si budou moci od tohoto týdne opět vybírat oběd ve Fakultní nemocnici Olomouc hospitalizovaní pacienti v nedietním režimu. K možnosti volby ze tří menu pro všechny pacienty na lůžkových odděleních i dospělí doprovázející dětské pacienty na Dětské klinice se největší zdravotnické zařízení na střední Moravě vrací po půl roce. Dočasné omezení nabídky způsobila hygienicko-epidemiologická opatření spjatá s pandemií onemocnění COVID-19.
Pacienti se mohou do webové aplikace na adrese strava.fnol.cz přihlásit na vlastních zařízeních (notebook, tablet, chytrý telefon) nebo na prezentačním místě, jimiž budou postupně některá oddělení vybavena. Aplikace je dostupná nepřetržitě, změnit výběr je však z provozních důvodů možné vždy jen den dopředu v určených hodinách. Mimo volby oběda mohou aplikaci využít k prohlížení objednané stravy všichni pacienti, tedy i ti, kterým jejich dietní opatření změnu pokrmu neumožňuje.
Výběr ze tří alternativ nabízí vždy jedno vegetariánské jídlo bez masa a dvě jídla vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. „Jedno racionální menu respektuje striktněji zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných potravin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce, s vyloučením smažených pokrmů, bez zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ popisuje vedoucí Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc Mgr. Marie Kohutová, DiS.
Fakultní nemocnice Olomouc se v roce 2019 jako první zdravotnické zařízení v České republice pustila do realizace projektu Nemocniční strava, jehož cílem je nabídnout pacientům v nedietním režimu pestřejší, kvalitnější a také zdravější pokrmy, navíc s možností výběru a větším zastoupením regionálních produktů.