Jak se stravovat ve směnném provozu? Seminář Oddělení léčebné výživy přilákal desítky zaměstnanců
16. 11. 2022Bezmála čtyřicet zaměstnanců FN Olomouc využilo v úterý 15. listopadu nabídku Oddělení léčebné výživy a zavítalo na seminář věnovaný ožehavému a zvlášť pro zdravotníky atraktivnímu tématu stravování ve směnném provozu. Přednášející nutriční terapeuti nejen shrnuli výsledky posledních studií v této oblasti, nýbrž také doporučili, jakými zásadami se řídit v případě časově nepravidelného a náročného zaměstnání.
„Práce ve směnném provozu není vůbec jednoduchá a víme, že noční směny dokáží pěkně s našimi biorytmy zamávat. Faktem je, že práce zejména v nočních směnách, kdy hrozí spánková deprivace, je více spojená s rizikem vzniku nadváhy, obezity, metabolického syndromu, kardiovaskulárních chorob, gastrointestinálních onemocnění a může se negativně odrazit i na psychickém stavu člověka. Přesto není důvod vzdávat se zdravého životního stylu a udržet si štíhlou postavu nebo se k ní postupně zpět dopracovat zdravým způsobem stravování, úpravou životosprávy a aktivním pohybem,“ ubezpečuje vedoucí Oddělení léčebné výživy Mgr. Marie Kohutová. Kromě ní na včerejším semináři pro zaměstnance FN Olomouc vystoupil také nutriční terapeut Mgr. Filip Martiník. O doprovodný program se postarali další členové týmu Oddělení léčebné výživy, kteří účastníkům nabídli měření tělesného složení na InBody S10 a následnou konzultaci výsledků. S měřením pomáhaly studentky z oboru Nutriční asistent ze SZŠ E. Pöttingea Olomouc. Účastníci semináře mohli diskutovat s odborníky také o složení potravin u stolečku s ukázkami obalů od potravin nebo nahlédnout, prolistovat a získat inspiraci zdravých pokrmů z vystavené literatury. O drobné dárky ve formě proteinových tyčinek, proteinových kaší a pudingů se postarala firma Nutrend.
„Byla jsem mile překvapená velkým zájmem o nabízené téma a jelikož máme naše zaměstnance skutečně rádi a vážíme si jejich odborné práce i naší vzájemné spolupráce z pohledu nutričních terapeutů, záleží nám na tom, aby se uměli dobře stravovat, plánovat si vhodné jídlo ve správné době i na nočních směnách, nebyli hladoví, unavení a cítili se dobře. Proto jsme se snažili předat během semináře maximum našich znalostí, zkušeností, doporučení a praktických rad takovou cestou, aby je mohli jednoduše, postupně a trvale do každodenní praxe zařazovat. Zajímavá a oboustranně obohacující byla také společná diskuse. Všem ještě jednou děkuji za účast, bylo to pro nás příjemně strávené odpoledne a již nyní mohu slíbit, že na jaře připravíme další zajímavé téma,“ shrnula Marie Kohutová.