Před Štědrým dnem zaměstnanci ochutnají nejlépe hodnocená jídla a čeká je tradiční vánoční menu
12. 12. 2022S anketou, v níž zaměstnanci mohli hodnotit obědy, se při příležitosti vánočních svátků rozloučí stravovací provoz Fakultní nemocnice Olomouc. Jídla, která obdržela nejvíc pětihvězdičkových hodnocení, se v předvánočním týdnu objeví v nabídce. Strávníci se kromě toho jako již tradičně mohou těšit na speciální vánoční menu.
Možnost hodnotit stravu buď přímo v jídelně na tabletech nebo na webu prostreno.fnol.cz měli zaměstnanci FN Olomouc od loňského února. Webová aplikace jim navíc umožňovala přidat ke svému hodnocení komentář. Po několika dnech však četnost hlasování výrazně ovlivnil lockdown nařízený v souvislosti s pandemií COVID-19. Přesto se ke kvalitě podávaných obědů po obnově standardního provozu každý den vyjadřovaly desítky zaměstnanců nemocnice. „Za zpětnou vazbu, kterou nám anketa poskytla, jsme vděční, ale její význam na druhou stranu nemůžeme přeceňovat. I v nejsilnějších dnech totiž hlasovalo méně než pět set strávníků, což při měsíčním výdeji zhruba 30 tisíc obědů není úplně reprezentativní vzorek. V posledních týdnech již počty hodnocení výrazně klesaly k jednotkám případů,“ konstatuje vedoucí stravovacího provozu Bc. Iva Benešová DiS. Anketa už sice nadále v podobném formátu jako doposud nepoběží, ale webová stránka prostreno.fnol.cz zůstane v provozu. „Určitě je zachováme, a to nejen jako platformu pro přidávání komentářů ke stravě, nýbrž také proto, že zde budou dostupné podrobné receptury pokrmů,“ vysvětluje Iva Benešová a připomíná, že na zprovoznění ankety, webu a na technickém servisu má velkou zásluhu Odbor informatiky a jmenovitě Jakub Halcin.
Výsledky dosavadního hlasování podle ní potvrdily obecné preference českých a moravských strávníků. „V oblibě jsou nejčastěji omáčky a maso. A je to znát i na naší anketě. V první šestce jsou čtyři omáčková jídla, která doplňuje kuřecí řízek a kachna se zelím,“ usmívá se Iva Benešová. Kompletní první šestici mohou zaměstnanci ochutnat v předvánočním týdnu - v pondělí 19. 12. to bude segedínský guláš, v úterý 20. 12. hamburská vepřová kýta, ve čtvrtek 22. 12. kuřecí řízek, v pátek 23. 12. hovězí svíčková na smetaně a v neděli 25. 12. pečené kachní stehno s červeným zelím.
Vrchol týdne se svátečním jídelníčkem však bude již ve středu 21. 12., kdy stravovací provoz jako tradičně nachystá speciální vánoční menu. Nečekejte však tradičního kapra s bramborovým salátem, toho si jistě užijete na Štědrý den dosyta. Podávat se bude hovězí polévka, na výběr pak bude vepřový steak Tomahawk, houbový kuba nebo filet z candáta pečený na másle. A k tomu voňavý punč. Vánoční menu bude pro všechny pracovníky, kteří si je objednají, zdarma (hrazeno z fondu FKSP). Stejně tak za oběd nebudou platit všichni ti, na něž připadne služba na Štědrý den 24. prosince.
Ať vám tedy chutná a přejeme vám krásně prožité Vánoce!
Vedení Fakultní nemocnice Olomouc
Výsledky ankety prostreno.fnol.cz
- Kolik lidí celkem hlasovalo? | 54 730 hlasů
- Ve který den bylo nejvíc hlasů a kolik? Nejvíce hlasů v jednom dni se sešlo 20. 4. 2021 a to 469 hlasů.
- Které jídlo dostalo nejvíce pětihvězdičkových hodnocení?
- Vepřová kýta hamburská, houskový knedlík - 170
- Segedínský guláš, houskový knedlík - 169
- Hovězí svíčková na smetaně, houskový knedlík - 158
- Hovězí vařené, rajská omáčka, houskový knedlík - 155
- Smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, kompot - 138
- Kachní stehno pečené, červené zelí, houskový knedlík - 136
- Které jídlo mělo nejmíň hvězdiček?
- Směs salátů s cherry rajčátky, ředkvičkami a parmezánem, kornbageta
- Smažený karbanátek košárnický v sezamovém obalu, bramborová kaše, salát beskydský
- Farářovo tajemství, brambory, salát rajčatový
- Hovězí roštěná fořtovská, těstoviny, salát beskydský
- Květákovo brokolicové suflé, brambory
- Kolik lidí hlasovalo v jídelně / na pracovišti? | 73% v jídelně, 27% z internetové stránky