Světový den obezity ve FN Olomouc: O měření byl obrovský zájem
4. 3. 2024Oddělení léčebné výživy děkuje všem zájemcům za odvahu a za to, že si přišli v rámci prevence obezity nechat změřit množství svalové hmoty a tukové tkáně na přístroji Tanita. Bylo Vás necelých 300! Optimální obsah tukové tkáně se dle pohlaví liší – u mužů by neměly tuky v těle překročit 20 % u žen pak 30 %. Hromadění tuku zejména v oblasti břicha je z hlediska možných zdravotních komplikací daleko rizikovější než tuk nahromaděný v oblasti hýždí a stehen.
Proto si připomeňme několik důležitých zásad ve stravování, díky kterým si můžeme své proporce a zdraví snadněji uhlídat:
- Jezte pravidelně a pestrou stravu.
- Denně konzumujte alespoň 400 g zeleniny a ovoce, nejlépe v čerstvé formě a zařaďte i malou hrstku nesolených ořechů.
- Nezapomeňte 2x týdně na luštěniny.
- Z obilovin preferujte celozrnné varianty.
- Jezte ryby minimálně 2x týdně.
- Denně zařaďte do jídelníčku zakysaný mléčný výrobek v přírodní variantě.
- Omezte příjem jednoduchých cukrů v podobě sladkostí, cukrovinek, slazených výrobků a slazených nápojů.
- Šetřete při vaření solí a zbytečně nedosolujte již hotové pokrmy.
- Hlídejte si příjem tuků – skryté tuky najdete v mase, uzeninách, v sýrech, mléčných výrobcích, ale i v jemném a trvanlivém pečivu, sušenkách, chipsech, tyčinkách apod. Preferujte spíše kvalitní rostlinné oleje, avokádo, ořechy, semínka.
- Nezapomínejte na průběžný pitný režim během dne, preferujte vodu a neslazené nápoje. Omezte alkohol.
Za Oddělení léčebné výživy
Mgr. Marie Kohutová, DiS.